Uyku Hastalıkları
-->

Horlama Tedavisi

Doç. Dr. Hayriye Karabulut ile iletişime geçebilir ve randevu talebinde bulunabilirsiniz.

uyku Hastalıkları, Hormalama Tedavisi
Uyku Apnesi Sendromu Tedavisi
Uyku Apnesi Sendromu Tedavisi
Uyku Hastalıkları

Horlama Tedavisi Ankara

Özellikle sıkça erkeklerde görüldüğü düşünülen bu hastalık aslında kadınlarda da yaygın olarak görülmektedir. Uyku esnasında hem horlayan kişiyi hem de onunla aynı ortamda bulunan kişileri rahatsız eden hastalık hemen hemen her yaş grubunda çeşitli sebepler doğrultusunda görülebilmektedir. Uyku ve dolayısıyla da yaşam kalitesini düşüren bu rahatsızlık için mutlaka bir horlama doktoru tarafından muayene edilmek gerekmektedir.

Horlama Nedir?

Horlama; kişilerin uyku esnasında çıkardığı kimi zaman yüksek kimi zamanda hırıltı şeklinde seyreden seslerdir. Horlamanın şiddeti kişilerde horlamaya neden olan faktörlere göre değişkenlik gösterir. Yaygın olarak erkeklerde görülmesine karşın kadınlarda da bu problem sıklıkla görülmektedir. Erkeklerde daha sık görülmesinin nedeni aslında tamamen fizyolojik nedenlere dayanmaktadır. Kadınlarda da genelde menopoz döneminden sonra görülmektedir. Bu problemden şikayetçi olan kişiler genelde bir horlama doktoru yani KBB uzmanına görünmektedirler.

Horlama Nasıl Oluşur?

Horlama, nefes alma verme esnasında havanın yutak bölgesinde bulunan dar alandan geçerken, burada bulunan yumuşak dokuları titretmesi sonucu oluşmaktadır. Bu alandaki darlık büyüdükçe horlamanın şiddetinde de artış meydana gelecektir. Horlamaya sebep olan faktörler arasında ilk sırada bu alanda meydana gelen darlık yer almaktadır. Ancak halk arasında genelde horlama sorunu, üst solunum yollarıyla ilişkilendirilmektedir. Kesin bir tanı ve çözüm için kişilerin yapması gereken şey ise horlama doktoru yani KBB uzmanına muayene olmalıdır.

Horlama Neden Olur?

Horlamaya neden olan temel nedeni yukarıda belirtmiştik. Ancak bu rahatsızlığa neden olan diğer faktörleri de aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  1. Uyku esnasındaki pozisyonlar
  2. Yorgunluk
  3. Uykusuzluk
  4. Alkol tüketimi
  5. Sigara kullanımı
  6. Burun tıkanıklığı
  7. Bazı ilaçlar
  8. Enfeksiyona neden olan hastalıklar
  9. Enfeksiyona neden olan hastalıklar
  10. Bu sebepler ile meydana gelebilen horlama durumu hem horlayan hem de çevresindeki kişiler için son derece rahatsız edici boyutlara ulaşabilmektedir. Bu yüzden eğer siz de yoğun boyutlarda bir horlama problemi yaşıyorsanız o zaman mutlaka bir horlama doktoru ile iletişime geçmeli ve randevu almalısınız.

Horlama Bir Hastalık mıdır?

Kişilerin nefes almasına engel olmayan ya da fazla yüksek boyutlarda rahatsızlık vermeyen horlama türleri hastalık kategorisine dahil edilmez. Ancak bu durum kişinin rahatsız olduğu bir hal almışsa o zaman yoğun olmasa dahi horlama doktoru tarafından uygun tedavi yöntemi belirlenir.

Ancak kişilerin nefes almasını zorlaştıran ya da uyku apnesine neden olan horlama çeşitleri tehlikelidir. Bu horlama türü çeşitli sorunlardan dolayı meydana geldiği için mutlaka kişilerin uzman bir horlama doktoru yani KBB doktoruna muayene olması gerekmektedir.

Horlama basit de olsa şiddetli de olsa solunum açısından olumsuzluklara yol açmakta ve uyku kalitesini düşürmektedir. Horlama sorunu olan kişilerin uykusu genelde sıklıkla bölünmekte ayrıca yanlarındaki kişilerin de bu soruna maruz kalmalarına neden olmaktadır. Uyku kalitesi düşen ve sıklıkla uyanan kişiler sabah uyandıklarında yorgunluk ve halsizlik gibi sorunlarla karşı karşıya kalacaktır ki bu da kişilerin yaşam standartlarını etkileyecektir.

Horlama Nasıl Tedavi Edilir?

Basit horlamalar olarak adlandıracağımız horlama çeşitleri, uyku esnasında pozisyonun değiştirilmesi, kullanılan yastığın yüksekliğinin artırılması, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, alkol ve sigara kullanımının azaltılması hatta bırakılması ya da kişinin fazla kilolarını vermesi tavsiye edilerek önlenebilir. Ayrıca yine bu tarz basit horlamalar için kişiler solunuma yardımcı burun bantlarını da kullanabilirler.

Ancak kişiler daha yoğun bir horlama problemi yaşıyorsa o zaman tıbbi müdahaleler yapılabilir. Örneğin kişiye özel, uyku öncesi ağız içerisine yerleştirilen bir alet kullanılabilir. Bu alet sayesinde dilin arka tarafa kaçması önlenir ve böylece horlama problemi çözülebilir. Ancak bu sorun da etkili olmuyorsa kişi horlama doktoru tarafından ameliyat edilebilir. Fakat bunun için öncelikle kişilerin uyku laboratuvarlarına yatırılarak uykularının incelenmesi gerekmektedir.

Horlama Tedavisi Etkili midir?

Basit olduğu düşünülen horlamalar için uygulanan teknikler her zaman etkili olmayabilir. Keza bazı durumlarda ağız içerisine yerleştirilen aparat da etkili olmayabilir. Bu kişinin yaşadığı problemin nedeni göre değişmektedir. Ancak cerrahi operasyon sonucu kişiler etkili çözümlere kavuşmakta ve bu sorun genel boyutlarıyla halledilmektedir.

Horlama İçin Tedavi Olmak Şart mı?

Bu sorunun cevabı kişinin horlama durumuna göre değişkenlik gösterecektir basit horlama problemleri için basit çözümler uygulanabilirken, ağır horlama sorunlarında ise isteğe göre cerrahi müdahalelerde bulunulabilir. Bu yüzden çoğu horlama sorununda tedavi olunması şart değildir.

Horlama Nedir Nasıl Edilir? Uyku Apnesi Tedavisi

Google Reklam Ajansı Dakika Reklam

Doktora Sorun...

Copyright © Doç. Dr. Hayriye Karabulut | Tüm Hakları saklıdır. Bu sitenin içeriği, tasarımı ve yazılımı telif hakkı kanunlarıyla korunmaktadır. Yazılı izin olmadan kullanılamaz.Sitemizde yar alan yazı ve görseller, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Teşhis ve tedavi yerine geçmediği gibi yasal sorumluluk da taşımamaktadır.Dakika Reklam